Ce trebuie sa stii despre otetul de mere

Otetul de mere este un produs care poate fi obtinut prin imbatranirea cidrului sau a mustului de mere printr-un proces de otetire.

Otetul de mere este exemplul tipic de cum pot interesele comerciantilor sa exagereze caracteristicile unui produs, bazandu-se pe farmecul pe care il inspira ceea ce este “natural”.

Pe langa utilizarea din domeniul alimentar ca si condiment pentru mancaruri, otetul de mere este propus si ca supliment cu caracteristici exceptionale. Otetul de mere, de fapt, vine descris ca un produs care contine numeroase substante nutritive (mai mult de 90). totusi, unele dintre aceste substante continute sunt prezente in cantitati infinitezimale.

Otetul de mere, de pilda, vine laudat ca o exceptionala sursa de saruri minerale (potasiu, fosfor, calciu, magneziu, clor, cupru, fier, sodiu, sulf, magneziu etc), vitamine (A, B1, B2, B6 si E), cetone, acizi aminici si altii. Vine, deci, consiliat in multe ocazii: probleme oculare (ochi obositi, fotosensibilitate), probleme orofaringiene si respiratorii (laringite, raguseli, tuse, astm), probleme digestive (digestie dificila, senzatii de disconfort digestiv, greturi); vine chiar recomandat in cazuri de probleme cu memoria, ca dezintoxicant hepatic si ca intaritor pentru unghii si par; o alta indicatie este aceea de a utiliza otetul de mere in cazul intoxicatiilor alimentare. Cele amintite pana acum nu sunt singurele indicatii pentru uzul otetului de mere ca supliment alimentar, dar este inutil sa continuam lista.

A incerca sa prezentam otetul de mere ca pe un vindeca-toate general este prea putin stiintific si fortat. Este aceeasi abordare folosita in descrierea unor produse de tipul propolisului sau asa-ziselor substante adaptogenice (ginseng, echinaceea etc).

Contrar a ceea ce se crede, otetul de mere mai bun este acela putin mai tulbure, si e chiar mai bine daca are o pelicula la suprafata. Un otet distilat are un aspect mai bun, mai limpede, mai cristalin, dar a si pierdut o mare parte din substantele care il fac sanatos.

Atentie si la pret: un otet bun de mere trebuie sa fie de origine biologica si obtinut din coaja, pulpa si miez de mere.

Multe industrii, insa, utilizeaza pulpa pentru a produce compot, in timp ce sucul si miezul sunt considerate resturi si deci folosite pentru producerea otetului de mere. In acest fel, insa, se pierd substantele nutritive aflate in pulpa.