Cum preparam sapunul de casa

Sapunul de casa este o buna idee atat pentru cei care il folosesc zilnic, cat si pentru a-l face cadou rudelor si prietenilor, cu ocazia zilelor de nastere sau a altor evenimente. Acest tip de sapun are avantajul ca poate fi personalizat 100%, in functie de gusturile destinatarului.

Daca aveti de gand sa preparati sapunuri pentru a le face cadou, amintiti-va sa le pregatiti cu cateva saptamani inainte de a le da; sapunul de casa necesita mult timp pentru a fi gata de folosinta.

Daca sunteti sustinatori ai reciclarii si reutilizarii materialelor din casa, aceasta este reteta cea mai potrivita. Recicland uleiul, veti face bine ambientului, dar si voua insiva: uleiul este extrem de hidratant pentru piele. Puteti folosi orice fel de ulei vegetal pe care l-ati utilizat in bucatarie, dar prestati atentie la eliminarea impuritatilor rezultate din utilizarile precedente, cu ajutorul unui tifon.

Ingrediente pentru realizarea sapunului de casa:

1 kg ulei vegetal

800 grame apa distilata

150 grame soda caustica

Uleiuri volatile

Dizolvati soda caustica in apa, putin cate putin, amestecand mereu ( atentie a nu o varsa dintr-o data, deoarece soda caustica poate provoca arsuri in contact cu pielea). Amintiti-va, in plus, sa nu inhalati vaporii emisi de solutie, deoarece pot fi toxici. Incalziti solutia foarte lent, pana se ajunge la 80 de grade Celsius.

Lasati sa se raceasca lichidul astfel obtinut. Odata racit, varsati-l cu atentie peste ulei. Amestecand in permanenta, se aduce totul la 40 de grade Celsius.

Cand compozitia va avea consistenta unei maioneze, sapunul va fi gata. Acesta este momentul cand se vor adauga uleiurile volatile preferate.

Varsati compozitia in recipiente din silicon sau din lemn cu forma si marimea dorita. Acoperiti totul cu o pelicula de bucatarie si cu o patura, in asa fel incat racirea sa aiba loc cu o viteza foarte mica. Lasati calupurile pentru cel putin doua zile inainte de a-i scoate din forme, iar pentru a obtine un efect superior este bine sa le pastrati intr-un loc curat si uscat pentru cel putin o luna inainte de a le folosi.

Inainte de toate, amintiti-va sa va pozitionati intr-un loc bine aerisit, sa folositi un sort, pentru a nu pata hainele, si, de asemenea, manusi. Nu folositi recipiente din metal, doar otel inoxidabil, ceramica sau sticla. Penru a amesteca, folositi o lingura de lemn. Folositi un termometru special pentru alimente.