Faptele de discriminare si medierea

Medierea, reprezentand o forma de solutionare alternativa a multor tipuri de confilicte, este o optiune accesibila oricui se regaseste intr-un moment mai dificil in viata, caracterizat de existenta unui conflict.

Confidentialitatea, timpul scurt de desfasurare, flexibilitatea discutiilor inspre gasirea unei solutii de comun acceptata si costul redus comparativ cu serviciile de avocatura, sunt avantajele privincipale ale medierii, insa beneficiile generate de o astfel de abordare se fac simtite si in timp, atat pe plan personal cat si la nivel social, avand un impact psihologic netraumatizant si permitand, totodata, pastrarea relatiilor profesionale.

Majoritatea conflictelor pot fi solutionate prin mediere, atat de speta penala cat si civila, precum si cele ce sunt declansate de fapte de discriminare.

Discriminarea are loc, conform Consiliului National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD) atunci cand o persoana este tratata intr-un mod mai putin favorabil decat o alta persoana care a fost, este sau ar putea fi intr-o situatie comparabila, iar diferenta de tratament are la baza oricare criteriu de discriminare prevazut de legislatia in vigoare.

Actiunile ce pot fi considerate forme de discriminare directa sunt cele precum concedierea cuiva pe baza de criteriu de rasa, de orientare sexuala ori chiar gen sexual.

Aceste situatii trebuie notate si luate in serios intrucat pot avea, pe termen lung, ramificatii si efecte traumatizante in viata celor implicati in conflict.

Medierea este o varianta de rationalizare si soutionare rapida si pozitiva a situatie conflictuale. Se poate apela la un mediator cerand referinte apropiatilor ori consultand site-urile online cu detalii privind mediatorii activi din Romania.

In cazuri de discriminare este indicat sa apelati la un mediator ce are expertiza si in aceasta arie, precum este fostul membru al Colegiului Director cu rang de Secretar de Stat, in cadrul Consiliul National pentru Combaterea Discriminarii (CNCD), Anamaria Panfile.

Mediatorul Anamaria Panfile va poate asista atat prin serviciile de consultanta privind prevenirea si gestionarea unui conflict specific, cat si prin serviciile de mediere pentru alegerea celei mai bune cai de solutionare.

De asemenea, in cadrul Biroului de mediator, Anamaria Panfile prin expertiza sa in domeniul drepturilor omului si discriminare asigura suportul necesar in pregatirea corecta si completa a documentelor necesare dosarului de discriminare pentru depunerea acestuia la CNCD sau in instant.