La ce sa nu folosesti cuptorul cu microunde

Comoditatea pe care o ofera cuptorul cu microunde este greu de invins! In zilele aglomerate, in care avem doar cateva minute la dispozitie pentru a ne pregati o mancare calda, cuptorul cu microunde devine pentru noi cel mai bun prieten. 

Desi acest aparat electrocasnic ne poate ajuta sa incalzim felurile de mancare, sa facem un popcorn delicios si chiar sa preparam anumite retete, daca nu pastram limitele cuptorului cu microunde, putem sa avem parte de ghinioane de neuitat. 

CE ANUME SA NU INCERCI SA GATESTI IN CUPTORUL CU MICROUNDE:

– Nu incerca sa gatesti un ou tare in coaja in cuptorul cu microunde. Acesta va exploda in interioriul aparatului si va provoca un dezastru. In urma acestui fapt, evident, nu vei avea ce sa mananci, insa o sa fii nevoit sa cureti in profunzime cuptorul cu microunde. 

– Nu gati ficatei de pui in cuptorul cu microunde. Ficateii de pui si de curcan sunt unele dintre acele alimente care se incalzesc rapid in interior. La un moment dat, acest lucru va cauza o explozie a bucatii de carne, iar bucatile dezintegrate se vor lipi de peretii cuptorului. Apoi, va fi destul de greu sa cureti mizeria cauzata.

– Nu topi unt sau untura intr-o ceasca din polistiren in cuptorul cu microunde. Grasimea va ajunge atat de fierbinte, incat va topi polistirenul si, in final, te vei trezi cu o balta mare de grasime fierbinte in cuptorul cu microunde. Daca esti norocos, untul sau untura nu va iesi afara din cuptor atunci cand vei deschide usa. 

– Nu praji prea tare popcornul in cuptorul cu microunde. Daca acesta va sta prea mult in cutor, nu numai ca va ajunge scrum, dar si va emana un miros care se va impregna in toata bucataria si care va persista o saptamana intreaga. 

– Nu introduce vase din metal in cuptorul cu microunde, deoarece acestea reflecta microundele, iar alimentele nu se vor mai incalzi. 

PERICOLELE MICROUNDELOR

Cu siguranta, ai auzit de diversele pericole pe care le genereaza microundele. Desi multe dintre acestea sunt false, cateva sunt si adevarate. Iata care sunt realele pericole:

– Alimentele in recipiente din plastic incalzite in cuptorul cu microunde. Nu incalzi alimente in plastic in cuptorul cu microunde, decat daca recipientul are o eticheta pe care scrie „Sigur pentru cuptorul cu microunde”. Exista materiale plastice care, la incalzire, pot infiltra produse chimice in alimentele pe care le vei manca. 

– Biberoanele in cuptorul cu microunde. Nu folosi niciodata cuptorul cu microunde pentru a incalzi lichidul din biberon. Partea exterioara a sticlei poate parea rece, in timp ce lichidul din interior este fierbinte. Lichidele se pot incalzi neuniform, iar atunci cand sunt consumate de copilas, ii pot provoca arsuri pe limba si in gat. 

– Lichidele pot exploda. Acesta nu este un mit; se poate intampla in realitate. Lichidele care sunt incalzite prea mult timp in sticla curata sau in recipiente din ceramica pot preveni formarea bulelor. Acest lucru ar putea cauza o explozie a lichidului atunci cand este agitat.