Planificarea cumparaturilor reduce risipa alimentară

Nevoia unor campanii de educare pentru prevenirea risipei alimentare si incurajarea comercializarii alimentelor locale au fost doua dintre temele dezbatute in cadrul conferintei Eat Smart.

Lygia Alexandrescu, presedintele Societatii Romane de Educatie Nutritionala din Romania, a subliniat cateva aspecte foarte importante de care trebuie sa tina cont consumatorii pentru a preveni risipa alimentara:

Trebuie planificat meniul zilei. La inceputul saptamanii trebuie sa stabilim ce ar vrea fiecare membru al familiei sa manance si in functie de asta sa facem cumparaturile, cu o marja de eroare de plus minus 10 la suta, in asa fel incat daca trebuie sa aruncam ceva, sa fie minimum. Si daca ramane ceva, sa incercam sa le salvam. Putem conserva, congela, putem face piure sau fructele le putem adauga in prajituri. In plus, sa mancam local, cu alimente din piata

Aceasta a mai evidentiat importanta actului de a dona alimente, dar mai ales puterea exemplului in cadrul familiei: „Daca un copil o vede pe mama ca arunca jumatate de mar, in loc sa il foloseasca la o prajitura, atunci si el va arunca cu mare usurinta”.

Produsele locale, pe masa romanilor

Tiberiu Cazacioc, activist Slow Food in Romania, si-a exprimat opinia pro biodoversitate pe piata legumelor, sustinand ca ar trebui sa favorizam soiuri locale de plante.

Sa mancam local, caci asa favorizam economia locala. Slow food inseamna sa favorizam mancarea gatita versus alimentele procesate, pentru ca mancarea gatita mai are si o componenta sociala, pentru ca aduce familia impreuna.

Asociatia Ateliere Fara Frontiere are in desfasurare un proiect pilot de colectare de deseuri de fructe si legume din trei magazine, iar numai in cateva luni au fost stranse 150 de tone de legume si fructe.

„Din acestea, cel putin 10% sunt inca foarte bune, pentru ca daca dintr-un sac de cartofi, trei cartofi sunt stricati, retailerul arunca tot sacul. Urmatoarea faza este sa facem un produs pilot de reutilizare a fructelor si legumelor, sa triem o parte din ele si sa le donam catre organizatii sau sa le vindem catre cei care fac mancare. Militez pentru reutilizare nu doar pentru cei exclusi si saraci, ci pentru toata lumea”, a afirmat Raluca Ouriaghli, directorul executiv al asociatiei.