Ajutoarele secrete din gradina

Daca faci parte din fericita categorie a populatiei care are grija de o gradina, atunci stii exact cat de multa munca intra in intretinerea unui bucati de pamant care este doar a ta. Nu numai ca trebuie sa scoti buruieni sau sa uzi un strat foarte estetic de panselute. La fiecare schimbare de anotimp, trebuie sa te asiguri ca gradina ta este sanatoasa si bine ingrijita.

Usor de spus, greu de facut. Ce te faci cu toate crengile si frunzele care raman in urma unui episod de exces de zel organizat?

Unele dintre cele mai comode echipamente de gradinarit sunt tocatoarele de lemn si crengi. Chiar si cele mai mici si ieftine pot reduce 8 sau 10 saci de frunze sau crengi la doar unul. Stiri excelente pentru cei care au aceasta problema.

Pe langa avantajele evidente, tocatoarele de frunze si crengi produc o substanta bogata in nutrienti care poate fi plasata pe straturi sau in gramada de compost.  De asemenea, rumegusul rezultat poate fi folosit la pavarea potecilor.

Ce trebuie sa stii inainte de a achizitiona un tocator de lemn sau de crengi?

Foarte multi gradinari cred ca un tocator de lemn si crengi se foloseste doar toamna, cand frunzele incep sa cada. De fapt, tocatorul poate fi folosit tot timpul anului: toamna este vital pentru a scapa de gramezile de frunze si crengi; iarna si primavara, tocatorul de lemn si crengi poate ajuta la curatarea pomilor, iar vara aceste masinarii pot scapa de resturile vegetale din gradina cu legume (tulpini de rosii, porumb, etc.).

Ce este disponibil

Tocatoarele de lemn si crengi sunt disponibile in mai multe marimi si pot fi acompaniate de o varietate de accesorii care te pot ajuta la diverse sarcini din curte. Motoarele incep de la dotari electrice cu un cal putere si ajung la motoare mari pe baza de combustibil de 10 cai putere. Din in ce mai multe tocatoare de lemn sau crengi ofera optiunea de a aspira frunze intr-un container, direct de pe pamant. Ce este important de stiut este ca un tocator de lemn si un tocator de crengi sunt, in esenta, cam acelasi lucru: singura diferenta este grosimea maxima a materialului introdus. Tocatoarele mai mari pot elimina materie prima groasa de 15 cm.

Tocatoare de lemn

Tocatul lemnului este efectuat de una sau mai multe lame montate pe un disc rotativ. Lamele taie metalul si il imping intr-un jgheab. Modelele mai mici sunt pozitionate pe picioare separate, iar alte modele pot fi plasate direct pe o gramada de compost sau deseuri organice.

Pentru proprietarii care au un numar mare de copaci, un tocator de crengi este o metoda foarte buna de a recicla materia organica din curte. Rumegusul rezultat poate fi utilizat pentru a crea poteci naturale si foarte atragatoare.

Ce este important de stiut este ca lemnul verde este mai usor de tocat decat lemnul uscat si ca tocatoarele de lemn si de crengi de obicei vin in acelasi mecanism.

Mecanisme de siguranta

Orice tocator de lemn sau de crengi vei cumpara, ai grija la operarea acestuia. Verifica mereu ca acesta sa nu fie blocat de manusi, unelte, mingi sau alte obiecte care ar putea fi cazut.

Evita sa porti haine largi pentru a nu le prinde in tocator. Poarta mereu maneci lungi, manusi, casti si ochelari de protectie deoarece mici bucati pot sari oricand din tocatorul de lemn si crengi, la viteze foarte mari.

Toata lumea este diferita, dar este bine sa iti limitezi timpul petrecut pe langa tocatorul de lemn si crengi la cam jumatate de ora – mainile iti pot vibra pentru cateva ore dupa ce ai terminat activitatea.

Nu supra-satura tocatorul. Acesta specifica clar care este marimea maxima a crengii pe care o poti baga in aparat. Pastreaza crengile mari pentru semineu.

Evita sa iti plasezi fata sau corpul in dreptul deschizaturilor masinii, in caz ca aceasta arunca inapoi bucati de lemn.

Nu folosi niciodata propria mana pentru a impinge lemnul in tocator. Daca tocatorul se blocheaza, opreste-l inainte de a investiga problema.