Care sunt responsabilitatile si sarcinile pe care le ai ca sofer profesionist?

Daca vrei sa fii sofer profesionist, cu siguranta te gandesti la avantajele pe care ti le aduce o astfel de meserie: poti calatori peste tot prin lume, iti poti organiza timpul exact asa cum doresti, ai libertate fata de de sefi, fiind tot timpul pe cont propriu si ai o remuneratie mai mult decat atractiva. Inainte de a te grabui sa obtii permisul de conducere categoria C este bine sa stii ca meseria de sofer implica si foarte multe responsabilitati, nefiind usoara. Este frumoasa, dar nu este usoara.

Cei de la Instructorultau.ro ( una dintre cele mai titrate scoli de soferi din Brasov), a facut o lista cu responsabilitatile si sarcinile pe care le are orice sofer profesionist. Daca vrei sa te bucuri din plin de activitatea de sofer, este bine sa stii de la inceput ce ai de facut.

Care sunt principalele responsabilitati ale unui sofer?

  • Trebuie sa cunoasca extrem de bine regulile de circulatie pe drumurile nationale si pe drumurile internationale, deopotriva. Conducerea unui camion implica riscuri mult mai mari decat conducerea unui autoturism, tocmai de aceea, soferii unor astfel de masini trebuie sa fie cat se poate de disciplinati in trafic;
  • Trebuie sa stie cum sa foloseasca sistemul de navigare, in asa fel incat sa se orienteze cu usurinta in spatiu si sa nu ajunga pe stradute din care este foarte greu de iesit.
  • Trebuie sa aiba o conditie fizica buna, in asa fel incat sa poata cara eventualele colete si pachete din incarcatura;
  • Trebuie sa aiba o conduita cat mai civilizata in trafic si cat mai multa rabdare. Rabdarea este esentiala pentru soferii profesionisti, deoarece majoritatea petrec mult timp asteptand la vama sau la diverse alte cozi;
  • Trebuie sa aiba cunostinte tehnice, in asa fel incat sa poata repara camionul in cazul unei defectiuni minore si sa il poata verifica imediat ce s-a terminat cursa;
  • Trebuie sa cunoasca principalele norme ale protectiei muncii;

Este adevarat ca toate aceste reguli par greoaie la inceput. La fel de greoaie este si distanta fata de familie sau situatia in care soferul trebuie sa doarma in cabina camionului. Toate aceste neplaceri vor fi ignorate si toate regulile vor ajunge sa fie o simpla rutina, atata vreme cat esti foarte atent la ele inca de la inceput. Daca reusesti sa transformi obiceiurile sanatoase intr-o rutina, meseria de sofer profesionist iti va aduce doar avantaje.

Ce trebuie sa faci pentru a promova ca sofer profesionist?

Ai putea crede ca un sofer profesionist nu poate promova, insa exista variante prin care iti poti dezvolta cariera. Spre exemplu, poti lua permisul categoria CE ( dupa ce obtii permisul categoria C) si poti face diverse atestate profesionale. In felul acesta, vei invata sa practici meseria de sofer in moduri in care destul de putini reusesc sa o faca.