Cine este Lucreţia Titirica

lucretia titirica

Printre cele mai importante persoane din istoria domeniului medicina se număra doamna Lucreţia Titirica, care a profesat cu dragoste şi pasiune şi care s-a dedicat întrutotul meseriei de asistent medical. Este o personalitate în domeniul asistenţei medicale, care are la activ redactate peste 10 manuale care la ora actuală se regăsesc în programele de învăţământ, examene şi concursuri. Principalele lucrări publicate sunt:

  • Breviar de explorări funcţionale şi îngrijiri speciale acordate bolnavului;
  • Dicţionar de termeni pentru asistenţii medicali;
  • Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale;
  • Îngrijiri speciale acordate pacienţilor de către asistenţii medicali;
  • Urgenţele medico-chirurgicale – Sinteze pentru asistenţii medicali.

lucretia titirica

Trebuie să menţionăm faptul că, are o colecţie impresionantă de diplome, titluri de onoare şi insigne, primite în ţara sau în străinătate, precum: Austria, Elveţia, Danemarca, Republica Moldova, dar şi numeroase premii pentru contribuţia importantă la afirmarea profesiei de asistent medical în România şi în întreaga lume.

Lucreţia Titirica este autoarea primelor manuale de nursing din România, nursingul reprezentând ştiinţa şi arta de a îngriji omul sănătos şi bolnav, cu alte cuvinte o relaţie complexă din punct de vedere profesional, terapeutica şi empatica deopotrivă dintre asistenta şi pacient.

De asemenea, a fost considerată a fi o persoană dura, dar extrem de altruistă în domeniul în care a activat şi un model demn de urmat de către cei care erau sub egida dumneaei, de către micii învăţăcei. Aceste cuvinte se află pe buzele a mii de asistenţi medicali din România, fiindu-i recunoscători doamnei Lucreţia Titircă pentru contribuţia generoasă la ridicarea prestigiului acestei profesii, căreia domnia sa i-a consacrat întreaga viaţă.

Aprecierea asupra dumneaei vine fără doar şi poate datorită felului în care s-a dedicat muncii şi oamenilor deopotrivă. Tocmai de aceea cartea intitulata “Ghid de nursing cu tehnici de evaluare şi îngrijiri corespunzătoare nevoilor fundamentale” pe care a scris-o este cu scopul de a ajuta pe cei care vor să urmeze aceeaşi cale ca şi a dumneaei, respectiv cea de a ajuta atât medicii de familie, cât şi oricare alte persoane interesate să prevină îmbolnăvirile, să acorde primul ajutor sau să trateze şi să vindece multe dintre îmbolnăvirile cu care ne confruntăm în ziua de astăzi.

Doamna Lucreţia Titirica a fost numită “mama asistenţilor medicali” singura persoană care a reuşit să evidenţieze pasiunea pentru munca pe care o depune, seriozitatea şi altruismul cu, care a lucrat ani la rând în domeniul asistenţei medicale şi felul în care a tratat oamenii.