Cum dormiți comod atunci când aveți o stoma?

Somnul când treceți prin stomaterapie poate fi puțin mai dificil decât anticipați, însă există mai multe sfaturi și trucuri care vă pot oferi o odihnă bună pentru o noapte întreagă.

Este extrem de important să dormiți, mai ales după operație, deoarece un somn bun grăbește procesul de vindecare. Dacă încă mai aveți probleme de somn după ce încercați aceste sfaturi, contactați medicul dumneavoastră, pentru a vă ajută să vă odihniți întreaga noapte.

Noaptea e bine să purtați o cămașă mai strânsă care ține punga aproape de abdomen.

Trageți pungă stomei în pantaloni de pijama. Asigurați-vă că elasticul din talie nu este prea strâns sau ieșirea va rămâne deasupra liniei pantalonului și nu va cădea în partea inferioară a pungii.

Purtați o bandă sau centură în jurul abdomenului.

Poziția de dormit

Dacă dormiți pe spate, nu trebuie să ajustați poziția de dormit.

Somnul pe partea în care stoma este activă va fi, de asemenea, în regulă. Salteaua va susține pungă stomei pe măsură ce se umple.

Dormirea în partea opusă a stomei este de asemenea în regulă, poți doar să ții o pernă la îndemâna, să-ți așezi pungă pe o pernă lângă ține, astfel încât greutatea în timp ce se umple să nu te trezească.

Dacă dormiți pe burtă, puteți modifica puțin poziția prin îndoirea piciorului în lateral cu stoma. Această poziție creează un spațiu sub abdomenul dumneavoastră, care permite umplerea pungii.

Imediat după operație, zona stomacului poate fi destul de dureroasă la culcare. Puteți găsi o poziție modificată de stat în pat ajutând cu o pernă pentru a reduce la minim greutatea pungii atașate la stoma.

Alte sfaturi pentru durere

Luați orice pastile de durere prescrise de medicul dumneavoastră curant.

Folosiți o pernă electrică la reglajul scăzut (asigurați-vă că folosiți una care se oprește automat după 1-3 ore – poate fi periculos pentru pielea dumneavoastră și poate fi, de asemenea, un pericol de incendiu să lăsați orice sistem de  încălzire nesupravegheat toată noaptea).

Program de toaletă noaptea

Este posibil să descoperiți că trebuie să vă goliți frecvent punga noaptea. Pe măsură ce timpul trece, corpul dumneavoastră va adapta la nouă să anatomie și va veți trezi mai puțin.

Mâncați și hidratați-va bine pe tot parcursul zilei. Cu aproximativ 1-2 ore înainte de culcare, încetați să mâncați și să beți cantități mari. Acest lucru va ajută la scăderea producției suportate de pungă.

Dacă aveți gaze frecvent, întrebați-vă medicul dacă este bine să luați anumite tablete pe baza de cărbune înainte de culcare.

Evitarea scurgerilor nocturne

Nu lăsați punga să se umple prea mult! Dacă greutatea pungii nu vă trezește, setați o alarmă la fiecare două ore până când știți cât de des trebuie să vă ridicați.

Dacă producția din pungă este foarte apoasă, îngroșați-o prin dieta. Dacă eliminarea este prea groasă, subțiați-o, hidratând mai mult.

Schimbați-vă punga cât de des vă sugerează asistenta și medicul. Nu ezitați să o schimbați atunci când se umple la o treime, așa este recomandat.

Alte sfaturi pentru somn

  • Păstrați pastile contra durerilor lângă pat și un pahar cu apă, doar pentru cazul în care că va treziți însetat sau aveți dureri
  • Folosiți o lumină de veghe noaptea pentru vă găsi mai ușor drumul către toaletă în toiul nopții.
  • Folosiți o pernă sau o pătură pentru a vă proteja stomacul dacă aveți dureri abdominale.

Cu siguranță după o perioada de adaptare și după ce veți ști cât de des goliți punga stomei, va veți bucură de un somn liniștit și odihnitor.