Escarele de decubit – Cauze si metode de preventie

Escarele de decubit, denumite si leziuni de decubit, ulcere de presiune sau escare, sunt unele dintre cele mai frecvent intalnite afectiuni medicale la varstnici, pacientii imobilizati la pat pe termen lung sau care folosesc scaun cu rotile. Conform estimarilor, in jur de 25% dintre varstnicii din Romania dezvolta escare de decubit. Mai mult, aproape 50% dintre persoanele care se confrunta cu aceasta problema medicala au nevoie de ingrijire pe termen lung.

Escarele de decubit care nu sunt tratate corespunzator pot duce la diferite complicatii medicale grave, inclusiv la celulita (o infectie a pielii), artrita septica (o infectie a articulatiilor) si osteomielita (o infectie a oaselor); toate acestea pot duce la sepsis (o infectie sistemica grava care poate pune viata in pericol atunci cand bacteriile intra in fluxul sanguin). In unele cazuri, escarele pot duce si la un tip de carcinom cu celule scuamoase.

​Care sunt cauzele escarelor de decubit si cum pot fi acestea prevenite?

Escarele de decubit sunt cauzate de compresia prelungita asupra unei regiuni proeminente, ceea ce face ca alimentarea cu sange a acelei zone sa fie intrerupta. Ca urmare, tesuturile din regiunea respectiva mor, ducand la aparitia unor plagi deschise si dureroase.

Printre factorii de risc se numara:

Imobilitatea – Reducerea perioadelor de imobilitate este cel mai important pas in prevenirea si vindecarea ulcerelor de presiune. Asta presupune ca pacientul sa isi schimbe pozitia in pat la fiecare doua ore si sa se ridice de pe scaunul cu rotile la minimum doua ore.

Malnutritia – Alimentatia precara poate provoca pierderea tesutului adipos ce serveste ca perna peste zonele sensibile la presiune. Acest lucru poate duce la scaderea rezistentei tesutului pielii si la aparitia escarelor. In astfel de cazuri, tratamentul are ca scop corectarea deficitelor nutritionale.

Scaderea fluxului sanguin – Orice reducere a fluxului sanguin catre piele poate provoca hipoxie (scaderea oxigenului) in tesuturile pielii, determinand dezvoltarea unui ulcer de presiune.

Umiditatea – Umiditatea crescuta pe perioade prelungite poate duce la macerarea pielii, determinand-o sa fie mai predispusa la rani de la presiune. In unele cazuri, umiditatea poate fi cauza principala a escarelor, chiar si in absenta oricarei presiuni.

Frecarea pielii – Frecarea sau ruperea pielii poate fi o alta etiologie potentiala pentru o leziune de decubit si provine din miscarea pielii pe suprafata unui obiect fix. De regula, pacientii dezvolta escare atunci cand pielea lor se freaca de saltea, neschimbandu-si pozitia pe perioade lungi de timp. Pentru a preveni asemenea situatii, specialistii recomanda utilizarea de saltele antiescare, aceste tipuri de saltele fiind concepute pentru a reduce presiunea pe care o exercita corpul unui bolnav imobilizat.