Plantele grase: cum le ingrijim, cum le reproducem si cum le facem sa infloreasca

Nu aveti nici o scuza. Plantele grase sunt frumoase si usor de cultivat. Si daca va e teama de intepaturi, exista si plante fara ghimpi.

V-ati gandit vreodata sa cultivati plante grase? Sunt ideale pentru toti, pentru gradinarii cu experienta, dar si pentru cei care nu au idee despre ingrijirea plantelor. Acestea au nevoie de foarte putine ingrijiri si confera locuintei un aer exotic, caruia va va fi greu sa ii rezistati. Sunt numite si plante suculente deoarece au tesuturi cu capacitatea de a absorbi apa in exces si de a o inmagazina pentru a o folosi in momentele de necesitate. Tocmai aceasta particularitate le ajuta sa supravietuiasca in zonele cu clima arida si ostila, fiind astfel potrivite persoanelor care nu au mult timp pentru ingrijirea lor.

Plantele grase sunt originare din zonele aride si desertice si sunt, deci, adaptate chiar si conditiilor cele mai ostile. Iubesc orice tip de clima calda, de la cea mai uscata pana la cea mai umeda, important e sa nu fie arii cu absenta totala de ploaie, intrucat nu-si poate reface rezerva hidrica minima necesara pentru supravietuire. Daca doriti sa le cultivati in interiorul casei, tineti cont de faptul ca necesita pozitii foarte luminoase. Sunt perfecte in grupuri, chiar cu plante de dimensiuni mai mari ce le pot oferi protectie.

Plantele grase trebuie udate cu extrema cumpatare. Prima cauza a mortii suculentelor plante este tocmai aceea a excesului de apa care duce la putrezirea frunzelor. Daca observati cu atentie starea de sanatate a plantei si terenul, veti sti cu siguranta daca are sau nu nevoie de apa.

Daca nu stiti ce sa faceti, amintiti-va zicala: “in caz de existenta a dubiilor, nu udati”. In plus, tineti cont ca plantele sadite direct in pamant nu au o nevoie absoluta de apa deoarece sunt radacinile insele cele care absorb apa necesara din pamant.

Plantele grase se inmultesc prin taiere, chiar daca prin procedee diferite, in functie de tipul de planta. Daca, de pilda, vrem sa facem renastere o planta care a cazut sau s-a rupt, trebuie sa o plantam in pamant. Daca, insa, dorim sa inmultim o planta care ne place mult, putem lua frunze sau portiuni din planta si sa le plantam simplu in pamant.

Mutarea dintr-un vas in altul a unei plante grase nu trebuie sa aiba loc mai mult de o data pe an. Procurati-va un vas de ceramica suficient de mare si putin pietris pentru drenaj pe fundul vasului, in asa fel incat planta sa creasca puternica si frumoasa.

Daca nu sunt inca urme de flori, nu disperati! De obicei, fiecare planta grasa ajunge la inflorire, mai devreme sau mai tarziu, dar nu cu usurinta. Suculentele sunt adaptate la un consum minim de energie.

Pentru majoritatea speciilor, perioada de inflorire este intre mai si noiembrie, cu conditia ca va fi mentinut ciclul natural de viata, cu succesiune de anotimpuri calde si reci. Asta inseamna ca daca tii plantele grase in apartament, cu toate probabilitatile va trebui sa renunti la a le vedea inflorite.