Sfaturi de la manichiuriste – ce sa facem si ce sa nu facem unghiilor noastre

Aveti grija bine de unghiile voastre? Iata ce trebuie sa stiti pentru a va mentine unghiile in forma de varf.

Aruncati o privire atenta la unghiile voastre. Au aspect puternic si sanatos? Sau vedeti pielite, zone de culoare galbena sau alba sau forma neobisnuita? Multe conditii mai putin decat dezirabile ale unghiilor pot fi evitate printr-o ingrijire adecvata a unghiilor. Altele ar putea chiar indica o afectiune care necesita atentie.

Am rugat-o pe manichiurista personala a modelelor de top din Romania sa ne spuna cum trebuie sa avem grija de unghiile noastre, ce nu trebuie sa facem si ce este normal si ce nu atunci cand vine vorba de unghii.

Unghiile: Ce este normal, ce nu

Unghiile – compuse din straturi stratificate dintr-o proteina numita keratina – cresc din zona de la baza unghiei sub cuticula. Unghiile care au un aspect sanatos sunt netede si nu au denivelari. Acestea au o culoare uniforma si nu au pete – indiferent ca sunt albe sau usor spre mov.

Unghiile pot avea usoare damburi spre baza unghiei sau pot dezvolta, de asemenea, linii albe sau pete din cauza unor lovituri, dar acestea cresc in cele din urma odata cu unghia.

  • Atunci cand observati unul dintre aspectele de mai jos va rugam sa consultati de urgenta medicul dermatolog sau cel de familie:
  • Modificari ale culorii unghiilor, cum ar fi decolorarea intregii unghii sau o dunga intunecata sub unghie
  • Modificari ale formei unghiilor, cum ar fi unghiile ondulate
  • Subtierea sau ingrosarea unghiilor
  • Separarea unghiei de pielea din jur
  • Sangerare in jurul unghiilor
  • Umflarea sau durerea in jurul unghiilor
  • Esecul cresterii unghiilor

Ingrijirea unghiilor: Ce trebuie facut

Pentru a mentine unghiile intr-o stare bune trebuie sa:
Mentineti unghiile uscate si curate pentru a evita crestere si formarea bacteriilor sunt unghie. Atunci cand unghiile sunt tinute pentru mult timp in apa ca urmare a spalatului de vase sau a casei, acestea se pot rupe si bacteriile se instaleaza mult mai usor.

Purtati manusi din cauciuc captusite cu bumbac atunci cand spalati vasele, cand faceti curat sau utilizati substante chimice dure.

Mentineti o igiena buna a unghiilor. Folositi o foarfeca ascutita pentru manichiura sau unghiera. Forma unghiei este la alegerea fiecareia.

Folositi uleiuri sau creme hidratante. Cand utilizati crema de mana, puteti sa aplicati si in zona unghiilor si sa masati usor cuticulele cu ea pentru ca acestea sa se hidrateze corespunzator. De asemenea, puteti apela la uleiuri de cuticule.

Aplicati un intaritor pentru o mai buna sustinere a unghiei.

Ingrijirea unghiilor: Ce nu trebuie facut

Pentru a preveni deteriorarea unghiilor, nu trebuie sa va:
Roadeti unghiile, sa va taiati cuticulele sau sa va taiati pielitele deoarece aceste obiceiuri pot deteriora patul unghiilor si permit intrarea bacteriilor care pot crea infectii grave.

Utilizati produse dure de ingrijire a unghiilor. Limitati modul de indepartare a lacurilor de unghii. Atunci cand utilizati indepartarea lacurilor de unghii, optati pentru o formula fara acetona.
Ignorati semnele grave. Daca aveti o problema de unghii care nu pare sa dispara de la sine sau este asociata cu alte semne si simptome, consultati medicul sau dermatologul pentru o evaluare. Aflati mai multe sfaturi despre ingrjire personala, cariera si nu numai, de pe acest site.