Condusul pe timp de noapte poate fi problematic pentru multi soferi, cu atat mai mult daca este vorba despre unii mai putin experimentati.

Totusi, chiar daca faci parte din soferii cu experienta, dar cu atat mai mult daca nu, iti recomandam sa citesti acest articol care pune laolalta toti factorii de care trebuie sa tii cont atunci cand sofezi pe intuneric.

Atentie sporita la marginea drumului

Este foarte important sa evitati condusul pe marginea din stanga a drumului in timpul noptii. Aceasta poate ascunde foarte multe pericole precum masini parcate si nesemnalizate, biciclisti care nu poarta vesta reflectorizanta, plus gropile din cauza carora anvelope tale pot avea de suferit. E important sa stii ca de multe ori gropile pot fi mascate de umbra, asa ca fii cat se poate de atent.

Mare atentie la pietoni

Noaptea este mai putina aglomeratie, moment in care, cu atat mai mult in interiorul localitatilor, pietonii au tendinta de a traversa prin locuri nepermise sau netinand cont de culoarea semaforului. Drept urmare, trebuie sa fii foarte atent la acest aspect. De asemenea, iti recomandam sa iti achizitionezi jante auto si anvelope de calitate, si totodata, sa ai cauciucuri adecvate sezonului, cauciucuri de iarna respectiv cauciucuri de vara.

Luminile pot deranja

Atat pe tine, cat si pe ceilalti soferi. Nu ii orbi pe ceilalti, foloseste luminile de intalnire in momentul intalnirii cu un alt vehicul. In cazul in care pe tine te orbeste cineva, iti sugeram sa incetinesti si sa iti fixezi privirea pe marcajul de pe partea stanga a drumului, pana treci de vehiculul respectiv. Astfel, vei pastra directia corecta si nu iti va fi afectata vederea.

Totodata, ai grija la luminile din interiorul masinii tale. Chiar daca te-ai obisnuit cu ele fara sa iti dai seama, trebuie sa stii ca acestea te pot obosi si iti reduc capacitatea de a observa alte elemente din exterior.

Nu iti neglija oboseala!

Da. De cele mai multe ori cand conduci pe timp de noapte te grabesti, vrei sa ajungi la destinatie, vrei sa eviti aglomeratia si asa mai departe. Totusi, ai grija sa fii cat mai odihnit. Dormi inainte de a pleca la drum, mai ales daca ai de facut un drum lung, opreste-te sa faci pauze, iar daca simti ca ti se face somn, mai bine ramai intr-un loc sigur macar pentru o ora-doua si trage un pui de somn. Siguranta ta si a celorlalti pasageri este mai importanta decat o mica intarziere.