Sindactilia – degete lipite la mana

​Ce este sindactilia?

Sindactilia este o malformatie congenitala (in cele mai multe cazuri) care se refera la degete lipite sau impreunate, putand aparea atat la nivelul mainii, cat si a piciorului. Denumirea bolii provine din cuvantul grecesc “syndaktylos”, compus din cuvintele “syn”, care inseamna impreuna si din cuvantul “daktylos”, care inseamna degete. Un defect congenital destul de des intalnit (este cel mai frecvent defect congenital al mainii, la fel ca si polidactilia (malformatie care se refera la prezenta unor degete suplimentare), sindactilia este prezenta la 1 din 2000 de nasteri.

Caucazienii au mai multe sanse ca afro-americanii sau asiaticii sa aiba sindactilie, iar baietii sunt mai predispusi sa o aiba decat fetele.

Sindactilia afecteaza ambele maini in aproximativ 50% din cazuri si apare cel mai adesea intre degetul mijlociu si inelar.

​Care sunt formele de sindactilie?

Clasificarile sindactiliei corespund diferitelor tipuri si grade de complexitate a malformatiei. Poate fi clasificata in urmatoarele moduri:

  • Sindactilia simpla. In asemenea cazuri, degetele sunt unite doar prin tesuturile moi. Poate fi de doua tipuri: completa si incompleta. La sindactilia completa, unirea tesuturilor moi este prezenta pana in varful degetelor. In cazul sindicteliei incomplete, unirea nu se extinde pana in varful degetelor.

  • Sindactilia complexa. Se caracterizeaza prin unirea degetelor atat la nivelul tesuturilor moi, cat si al oaselor si cartilajului osos.

  • Sindactilia complicata. Cea mai severa forma de sindactilie, aceasta se refera la degete unite prin fuziune si include anomalii osoase precum falangele extranumerare, duplicate sau lipsa.

​Care sunt cauzele sindactiliei?

In timpul dezvoltarii embrionare normale (cand bebelusul este inca in uter), mana se formeaza initial sub forma unei palete; apoi – cam la a sasea sau a saptea saptamana de sarcina – degetele se despart. In tot acest proces, insa, poate aparea o neregula din cauza careia degetele sa nu se mai imparta in mod normal (esecul diferentierii).

Unele cazuri de sindactilie apar izolat si sporadic – adica de la sine, fara un motiv genetic identificabil. In aproximativ 10 pana la 40 la suta din cazuri, afectiunea apare ca o trasatura mostenita. Si, in unele cazuri, sindactilia este un defect insotitor intr-un sindrom genetic, cum ar fi sindromul Poland, sindromul Apert sau sindromul Holt-Oram.

​Cum se trateaza sindactilia?

Interventia chirurgicala reprezinta singura metoda prin care poate fi corectata sindactilia. Momentul operatiei depinde de mai multi factori. Cand sindactilia implica degetul mare si aratatorul sau inelarul si degetul mic, se recomanda efectuarea interventiei chirurgicale cat mai devreme posibil – adesea pana la varsta de 6 luni. Alte sindactilii pot fi tratate atunci cand copilul este mai in varsta, insa in intervalul 12 – 18 luni.

Este preferabil ca o sindactilie sa fie rezolvata pana la varsta de 6 ani, deoarece dupa aceasta varsta exista riscul de aparitie a unor deformari permanente ale oaselor.

De retinut ca eliberarea sindactiliei este o operatie complexa, in care pot fi necesare grefe de piele pentru acoperirea defectului tegumentar. De asemenea, exista cazuri in care sunt necesare interventii seriate.

Mai multe detalii despre sindactilie poti citi aici.