Smart Lighting: Aprinderea luminilor de Craciun intr-o casa inteligenta

Fie ca sunt plasate in bradul de Craciun sau impodobesc locuinta, luminile de Craciun sunt superbe si au o traditie atemporala. Acestea isi fac locul si in casele inteligente, ale caror surse de electricitate sunt controlate prin intermediul aplicatiilor, insa le putem face sa fie astfel prin asocierea cu diverse device-uri. Multumita acestora, posesorii de case inteligente le pot aprinde de oriunde, controland, astfel, consumul de energie.

In prag de sarbatori, o importanta companie de Tech din Romania a furnizat cateva Insight-uri privind functionarea optima a instalatiilor de Craciun chiar si remote.

Reprezentantii acesteia sfatuiesc sa pornim de la mufe inteligente, cea mai simpla si viabila – din punct de vedere financiar – masura pentru a lumina la costuri reduse locuinta de sarbatori. Potrivit acestora, luminile de Craciun pot deveni “smart”, ceea ce inseamna ca nu este nevoie sa renuntam la cele pe care deja le avem si pe care le-am folosit ani de zile. Tinand cont de costurile generate de iluminatul exterior, este important sa facem uz de recuzita pe care o avem la dispozitie, pentru a elimina costurile aditionale asociate instalatiilor noi.

In schimb, cumparati mufe inteligente. Acestea pot face ca orice gadget traditional sa fie inteligent. Mufele inteligente functioneaza printr-un principiu simplu. Atunci cand opriti o priza inteligenta, acestea reduc puterea oricarei surse la care v-ati conectat – la fel ca un intrerupator de lumina. Acest lucru este perfect pentru luminile de sarbatori, deoarece de obicei le controlati prin conectare – deconectare la si de la un intrerupator. Stecherele inteligente sunt, de asemenea, si usor de configurat.

Aceiasi specialisti ne recomanda sa controlam instalatiile de sarbatori prin aplicatii dedicate. De exemplu, presupunand ca aveti mufe inteligente, primul pas este sa descarcati aplicatia asociata acesteia. Introduceti instalatia intr-o priza inteligenta si asociati-o cu aplicatia.

Urmatorul pas este sa creati un program. Producatorii numesc optiunile de programare „reguli” in timp ce specialistii in IT le numesc „automatizari”. In ambele cazuri, veti deschide reguli sau automatizari, alegeti grupul de mufe si optiunea aferenta, daca activati sau dezactivati mufele.

Puteti crea chiar si a treia sau a patra regula pentru a controla luminile de sarbatori. De exemplu, poate doriti sa porniti instalatia din brad mai devreme decat luminile exterioare. Pe langa adaugarea controlului vocal, difuzoarele inteligente lucreaza cu dispozitive inteligente de la mai multe companii. Un Echo Dot (cu Alexa) sau Nest Mini (cu Google Assistant) va poate oferi o singura aplicatie pentru a controla mufele interioare, mufele exterioare si chiar becurile inteligente.

In esenta, astfel de dispozitive sintetizeaza inteligenta casei dumneavoastra. Daca inca nu ati investit in niciun ecosistem, specialistii ne recomanda ca iarna aceasta sa incercam Echo Dot. Acest lucru se datoreaza mai ales faptului ca optiunile Alexa sunt mai intuitive si mai puternice decat cele ale Google Assistant. Folositi Alexa sau Google Assistant pentru a va programa luminile de sarbatori remote, indiferent de unde va aflati. Crearea rutinelor atat pentru Alexa cat si pentru Google Assistant nu este complicata, dar aplicatiile se schimba adesea, la fel si procedurile pentru rutine.

Va tinem la curent cu noutatile din IT si tehnologie pe acest blog.