Tot ce trebuie sa stii despre ORL copii

Copiii sunt predispusi la diverse boli, pe o parte datorita faptului ca sistemul lor imunitar este mai scazut si pe de alta parte deoarece anumite organe se dezvolta pe masura ce acestia cresc si astfel riscurile contactarii diversilor virusi scade.

Pentru a fi sigura ca nu apar complicatii, parintii trebuie sa contacteze un medic ORL-ist de la primele simptome ale unor afectiuni la nivelul ochilor, nasului sau urechii.

Otorinolaringologia este ramura medicinii care se ocupa de studiul afectiunilor la nivelul urechii, al nasului si al ochilor.

Este foarte important ca medicul ORL-ist sa fie calm cu copiii, empatic, sa fie deschis si sa comunice cat mai bine, pentru a transmite un mesaj de incredere si de suport catre cel mic. De asemenea, si relatia cu parintii este foarte importanta, pentru ca astfel copilul sa se simta mai in siguranta si sa aiba si el la randul sau incredere in medic.

Uneori copiii incep sa planga si astfel membranele timpanice devin rosii. Un medic cu experienta va face o diferenta intre o ureche sanatoasa si una cu diverse afectiuni. Motivul pentru care ORL este un domeniu mai special, care necesita mai multa atentie din partea adultilor se datoareaza particularitatilor anatomice, care se schimba in functie de varsta si pe masura ce copilul se dezvolta.

Copiii mici se confrunta cel mai adesea cu otite si rinofaringite, cauzate de dezvoltarea incompleta a organelor de simt, iar pe masura ce cresc, acestia se imbolnavesc mai ales amigdalite acute si sinuzite. Tocmai de aceea este recomandat examenul ORL pediatric. Rolul acestuia de a preveni, a diagnostica si de a trata orice afectiune sau tulburare la nivelul nasului, gatului si urechilor, inainte ca pacientul sa fie coplesit de durere.

Medicul specialist va recomanda micului pacient doar tratamente care se potrivesc varstei si greutatii pacientului si se vor evita prin toate mijloacele interventiile chirurgicale. In cazul in care acestea raman singur solutie, se va alege varianta cea mai putin invaziva.

Medicii ORL-isti se confrunta deseori cu diverse situatii de urgenta, ca urmare a inghitirii unui corp strain de catre copil. Acesta ramane blocat in esofag mai ales la copiii cu varste intre 6 luni si 2 ani, deoarece acestia sunt curiosi si baga in gurita imediat orice gasesc in jurul lor sau pe jos. Chiar daca uneori copiii nu au niciun simptom desi au inghitit un corp strain, nu inseamna ca acesta nu a daunat organismului. Un corp strain poate perfora tractul digestiv sau poate fi aspirat in tractul respirator. Principalul simptom al inghitirii unui obiect este refuzul copilului de a mai manca, deoarece esofagul sau este blocat, iar el nu poate vorbi. Totdata, un copil intr-o astfel de situatie va prezenta si senzatii de voma si salivatie excesiva daca va accepta sa manance.

Pentru aceste situatii medicul ORL-ist poate recomanda urmarea unui tratament pe baza de medicamente, pentru a stabiliza copilul si pentru a relaxa musculatura de la nivelul esofagului. De asemenea, medicul poate recomanda si o esofagoscopie cu tub rigid pentru situatii mai grave.

Indiferent de cat de mic este copilul, un medic ORL copii va colabora intotdeauna cu parintii. Doar in acest mod copilul va avea incredere si se va lasa examinat. Copii se confrunta foarte des cu sinuzita, polipi nazali, amigdalita, laringiti, precum si otita medie si dop de ceara.

Pentru a primi mai multe sfaturi si a fi mai bine informati cu privire la factorii de risc si cat de expusi sunt copiii la bolile ORL, va puteti programa la un consult la Clinica ORL – Zone Medical Estet. Aceasta este coordonata de Dr. Mirela Turcu si este dotata cu aparate de ultima generatie. Pacientii pot folosi audiometrul, videofribroscopul si alte echipamente si vor beneficia de sprijinul unei echipe de profesionisti, cu foarte multa experienta in domeniu.