Obiecte artizanale din lemn: traditia ce priveste spre viitor

Lemnul este materialul artizanal prin excelenta, tovarasul de creatie si insusi universul celui care creeaza obiecte, fructe ale ingeniozitatii si ale indemanarii. In mod normal, atunci cand vorbim despre obiecte artizanale din lemn, suntem trimisi cu gandul la mobila, ustensile de bucatarie si produse de design clasic, precum rame, podoabe sau ceasuri cu cuc. Aceste mari categorii au alimentat artizanatul din toata lumea si vor continua multe secole de acum incolo.

Lemnul nu reprezinta, insa, doar legatura ancestrala intre obiectele facute de mana omului din antichitate cu cele moderne. Cu lemnul se poate experimenta si da drumul fanteziei, chiar si in sectoare din cele mai actuale, chiar din cele mai futuriste. In alte cazuri, lemnul poate inlocui materiale care in anumite sectoare de productie sunt mai mult folosite. Analizam impreuna trei exemple de utilizare mai speciala a lemnului, trei cazuri ce indica faptul ca experienta artizanala are in acest material natural un izvor nesecat de inspiratie.

Primul caz este un ceas de mana facut din lemn, lemn de artar, ca sa fim mai concreti. Da, suntem obisnuiti sa purtam ceasuri de otel cu curele metalice sau din piele, dar cand mana care sculpteaza carcasa si zalele centurii sunt cele ale unui artizan expert, chiar si un material neobisnuit, ca in acest caz, garanteaza o perfecta functionare a orologiului si il face elegant, asemenea unui ceas clasic.

Trecem la un alt accesoriu clasic, care, de obicei, nu are de-a face cu lemnul: poseta. Doua tipuri de lemn cu caracteristici si culori diferite au fost utilizate de catre un tamplar-designer caruia nu i-a fost frica sa se angajeze intr-un experiment plin de fantezie. Bineinteles ca si pentru acest obiect artizanal a fost necesara executia manuala in totalitate, caracteristica ce ii justifica pretul.

Daca ceasurile si gentile sunt in mod normal “prea putin prietene” cu lemnul, ultimul obiect pe care il prezentam este, in cea mai mare parte a versiunilor aflate in comert, de-a dreptul in antiteza cu lemnul. Este vorba de husa pentru smartphone. De obicei, husele pentru telefoanele mobile sunt facute din plastic, adesea au o provenienta dubioasa si sunt gandite ca tipice produse de unica folosinta, dar uzul intelept de tipuri de lemn pretios, precum ciresul, nucul sau lemnul de pluta, pot da acestui mic “simbol consumistic” caracterul unui obiect rezistent si elegant.

In prezent, mai mult decat niciodata, datorita tehnologiei si creativitatii multor artizani, lemnul, material ductil si ecologic prin excelenta, traieste o a doua tinerete.