La ce cheltuieli sa te astepti atunci cand iei un credit pentru casa

Cheltuili credit prima casa

Visezi la propria locuinta, in care sa faci tu regulile si pe care sa o amenajezi dupa bunul plac? Visezi sa ai oaza ta de liniste dupa o zi de munca, in care sa investesti daca consideri necesar? Daca nu te mai incanta idea de a sta cu chirie si te gandesti sa iei un credit in vederea achizitionarii unui apartament, trebuie sa stii de la bun inceput ca o astfel de decizie implica un efort financiar initial semnificativ. Valoarea despre care vorbim variaza in functie de tipul de credit pe care il soliciti, prin programul Prima Casa sau credit ipotecar standard.

Cu toate ca rata locuintei poate fi comparata cu valoarea chiriei pentru un apartament similar, semnarea contractului de cumparare printr-un credit implica costuri pe care, poate, atunci cand iti faci planuri, nu le iei in calcul. Inainte sa iesi la vanatoare de apartamente noi Bucuresti, gandeste-te totusi si la cheltuielile pe care le vei avea de achitat pe langa rata imobilului. Iata-le pe cele mai semnificative:

Avansul. Poate suma cea mai mare pe care o vei avea de achitat este avansul necesar pentru contractarea creditului. Fara doar si poate, imprumutul de tip Prima Casa reprezinta cea mai accesibila varianta, avansul minim acceptat de banci fiind de 5%. In cazul unui credit ipotecar standard, va trebui sa achiti cam 15%-25% din valoarea proprietatii pe vrei sa o cumperi, in functie de banca la care iti faci creditul.

Cheltuielile notariale. Cheltuielile notariale reprezinta si ele o suma importanta din bugetul initial atunci cand iti cumperi un apartament prin credit. Si in cazul acesta, beneficiarii programului Prima Casa sunt avantajati pentru ca au parte de anumite reduceri, spre deosebire de cei care opteaza pentru un tip de credit diferit. Astfel, un beneficiar al programului guvernamental va plati putin peste 1% pentru taxele notariale aferente proprietatii, in timp ce, in cazul unui credit standard, costurile se apropie de 2%.

Costurile asociate creditului. Pe langa aceste cheltuieli, mai exista si alte costuri asociate inchirierii unui contract de credit. Acestea se ridica la un procent de 2% din suma apartamentului si includ: evaluarea imobilului, polita de asigurare a casei, depozitul colateral constituit de banca (echivalentul a trei rate lunare de dobanda) si comisionul de aproximativ 0,5% din valoarea garantiei acordate de Fondul de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici si Mijlocii. Pentru beneficiarii Prima Casa, acest comision este de aproximativ 0,25%.

Daca te-ai hotarat sa iti faci un credit si sa te muti in casa noua, dar nu stii de unde sa incepi, Top Home iti poate veni in ajutor. Agentia restrange cautarile si iti prezinta doar apartamentele care se incadreaza in specificatiile si bugetul tau. Totodata, iti poate da sfaturi utile si iti poate evidentia avantajele referitoare la o anumita oferta: raportul cost-suprafata, materialele de constructie si, bineinteles, costurile aditionale la achizitia apartamentului.

Citeste si Ce trebuie sa urmaresti cand cumperi un apartament in Bucuresti