Curiozitati despre matematica pe care oricine trebuie sa le cunoască

Curiozitati matematica

Matematica este una dintre cele mai vechi discipline care a contribuit constant la evolutia societatii umane. Este firesc, asadar, ca de-a lungul timpului a dat nastere unui numar mare de curiozitati si lucruri extrem de interesante, atat pentru cei care iubesc acest domeniu, cat si pentru cei care prefera disciplinele umaniste.

Clubul Matematicienilor prezinta cateva dintre cele mai interesante curiozitati despre matematica, pe care oricine trebuie sa le cunoasca.

  1. Intr-o incapere cu 23 de oameni exista 50% sanse ca doua persoane sa fie nascute in aceeasi zi. Desi pare cat se poate de ciudata, aceasta statistica este demonstrata matematic.
  1. Pana in secolul 16 majoritatea ecuatiilor erau scrise in cuvinte. Abia in acea perioada au inceput sa apara simbolurile matematice care au usurat extrem de mult viata matematicienilor si au generat adevarate cosmaruri pentru elevi si studenti.
  1. Exista un numar care nu poate fi reprezentat in cifre romane. Acesta este zero. Derivat din cuvantul arab ” Sifr”, zero mai este cunoscut si sub alte denumiri precum naught, zip, nil sau zilch.
  1. Numele Google are o legatura foarte stransa cu matematica. Numele popularului motor de cautare vine de la Googol. Termenul reprezinta numarul format din cifra 1 si 100 de zerouri. Mai exact, acest numar echivaleaza cu infinitul pe internet.
  1. Exista cateva calcule care ii pot impresiona chiar si pe cei care nu au nicio treaba cu matematica. Daca inmultesti 111.111.111 cu 111.111.111 rezultatul este 12345678987654321. Impresionant, nu?
  1. Cuvantul ” calcul ” inseamna piatra in limba greaca. Acesta a intrat in matematica datorita faptului ca Pitagora folosea pietricele in momentul in care isi facea calculele.
  1. Daca amesteci asa cum trebuie un pachet de carti sunt sanse foarte mari ca ordinea cartilor pe care le obtii sa fie unica. Practic, acea ordine este posibil sa nu fi fost vazuta vreodata in intreaga istorie a umanitatii. Tocmai din acest motiv, orice joc de carti este unic. Cartile au o multime de alte curiozitati, cum ar fi faptul ca exista 52 de carti intr-un pachet, atatea cate saptamani sunt intr-un an iar numarul de simboluri adunate, p care le gasesti in pachet, insumeaza 365.
  1. Comparand toate formele geometrice cu acelasi perimetru se ajunge la concluzia ca cercul are cea mai mare arie.
  1. Nu exista suficient spatiu in univers pentru a scrie un googolplex. Un astfel de numar este obtinut din inmultirea unui googol cu un alt googol . Rezultatul este de multe ori infinit, in termeni ai internetului.
  1. 7 este numarul cel mai iubit de oameni. Se pare ca este numarul preferat al celor mai multe persoane de pe glob si exista o multime argumente pentru asta. Pana la urma, avem 7 pitici, 7 zile pe saptamana, 7 culori ale curcubeului si 7 mari si tari pentru a defini departarea.

Evident, matematica este mult mai complexa de atat si toti cei care isi petrec intreaga viata studind-o ajung la concluzia ca este imposibil sa o stapaneasca in totalitate. Este motivul pentru care merita studiata. Te face tot timpul curios :).