Un absolvent de liceu trebuie sa stapaneasca limbile straine

Pe masura ce anii de studiu ai unei persoane cresc, cresc si pretentiile. Intr-un fel intelege un text in limba franceza un elev din gimnaziu si altfel cel de la liceu. In clasa a IX-a elevii detin deja un vocabular bogat pe care il folosesc in dialoguri si dezbateri si nu mai este cazul sa stea cu dictionarele de limbi straine in fata, nici chiar la lectiile noi.

Intelegand peste 90% dintre cuvinte si din mesaj, restul poate fi dedus prin intuitie si numai daca se doreste lucrul cu dictionarul sau deplina siguranta, noile cuvinte sunt cautate cu toate sensurile lor cu tot. Se stie ca in liceu manualele nu mai sunt gratuite, de aceea acum este cazul ca profesorii sa aleaga limba franceza clasa 9 de pe site-ul librariei Delfin.ro.

Unul dintre cele mai recomandate manuale este cel aparut la Editura Didactica si Pedagocica avandu-l ca autor pe Dan Ion Nasta. Am verificat si cel mai bun manual de limba franceza al momentului se afla pe site-ul librariei virtuale Delfin.ro, pretul sau fiind de 22 de lei.

Fara acest manual de franceza clasa 9 elevii vor avea mult de pierdut, fiindca el introduce cu rabdare elevii in cultura si civilizatia poporului francez. Putem intelege o limba straina, numai cand ne familiarizam cu mentalitatea si traditiile acelui popor.

De ce sa invatam limba franceza?

  1. Pentru ca este de actualitate. Prin intermediul ei putem citi cele mai noi si originale stiri de pe site-ul Yahoo France Actualite. Ziarele serioase traduc stirile din acesta sursa si din 3-4 surse englezesti, in special la externe si stiri de tip magazine sau insolite.
  2. Fiindca inca de la sfarsitul gimnaziului, elevii trebuie sa stie sa citeasca un text intr-o limba de circulatie internationala cursiv, sa traduca, sa raspunda la intrebari si sa dezbata, dovedind in acest mod ca nu au 6-7 ani de studiu degeaba. La clasa a VI-a elevii dau o proba scrisa la limba straina I. Unii dau si pentru admiterea la clase cu franceza intensiv sau filologie. Cel mai important examen este insa proba de competente de comunicare in limbi straine de la bacalaureat.

Trebuie precizat faptul ca aceasta proba este mai grea decat cea de limba romana.

  1. Sa ne foloseasca in afaceri sau la angajare. Multe firme nu accepta pe posturile foarte bune persoane care nu fac dovada unor cunostinte solide de limba franceza. Exista posturi in call center in limba franceza extrem de attractive si de bine platite.
  2. In afaceri. Cei care poseda firme sau conduc societati stiu foarte bine cat de mult inseamna sa aiba parteneri din afara si mai ales sa stie limba franceza.
  3. Se pot lectura carti de beletristica direct in limba franceza. Prin traducere se pierde enorm, mai ales la poezie. De asemenea si revistele stiintifice apar in engleza, in franceza sau in germana, iar un necunoscator de limbi straine greu poate avea o activitate stiintifica, fiindca nu se primesc articole in limba romana la revistele acreditate international, iar cand se publica in cele romanesti se cere cel putin un rezumat intr-o limba de circulatie internationala.