Mentinerea unui mediu de lucru curat este esentiala in prevenirea bolilor transmise din mediu si chiar de la alimente. Bacteriile pot creste pe suprafete nesanitare si apoi pot contamina alimentele. Doar pentru ca o suprafata de lucru pare curata nu inseamna ca este sanitara. Asigurati-va intotdeauna ca curatati si igienizati o zona de lucru inainte de a incepe sa pregatiti mancarea.

Proceduri si programe de curatare

Curatarea cu sapun si alti detergenti este doar un pas al procedurii de curatare. De asemenea, este necesar sa igienizati. Curatarea va elimina orice murdarie sau grasime, dar nu va ucide neaparat orice bacterie sau alti agenti patogeni. Doar un dezinfectant va ucide bacteriile si se va asigura ca zona este sigura pentru prepararea alimentelor. Dezinfectantele principale utilizate in industria serviciilor alimentare sunt solutii de clor (inalbitor), solutii cuaternare (cutite) si iod. Folositi aceste materiale conform instructiunilor producatorului care insotesc produsul si care se regasesc in fisa cu date de securitate a materialelor folosind echipamentul de protectie personala corespunzator.

Un plan de salubrizare este important in orice zona de pregatire a serviciilor alimentare. Se asigura ca toate suprafetele sunt curatate in mod regulat si reduce riscurile de transfer al bacteriilor sau alti agenti patogeni de pe o suprafata necurata catre echipamente curate, cum ar fi scanduri sau scule. Un plan de salubrizare are doua componente:

  1. O lista de agenti de curatare si igienizare sau consumabile cu instructiuni privind utilizarea si depozitarea lor in conditii de siguranta.
  2. Un program de curatare, care prezinta modul in care fiecare articol trebuie curatat, cine este responsabil si cat de des trebuie sa fie realizata curatarea.

Intretinerea echipamentelor de rutina

Majoritatea echipamentelor de bucatarie sunt destinate a fi dezasamblate pentru curatare. Consultati instructiunile si instruirea producatorului oferite de angajatorul sau instructorul despre cum sa faceti acest lucru in siguranta. Unele echipamente sunt destinate curatarii in loc, astfel incat echipamentele nu pot fi dezasamblate. Acest lucru ar trebui identificat in planul de salubritate si in programul de curatare.

Toate echipamentele trebuie curatate si inspectate de rutina. Echipamentele mai vechi pot avea unghiuri si miscari in care se pot ascunde murdaria si bacteriile, care pot fi dificil de curatat eficient. Procedurile de curatare corespunzatoare trebuie stabilite si urmate in permanenta cu revizuire periodica pentru a se asigura ca procedurile functioneaza. Daca echipamentul este inlocuit sau se schimba materialele de curatare, procesul ar trebui sa fie ajustat.

Igienizarea mainilor este foarte importanta, in tot acest proces, iar aceasta poate fi realizata cu apa si sapun, sau in lipsa unei surse de apa, puteti apela la produsele dezinfectante Hygienium. Sunt produse acreditate realizate din solutii speciale de dezinfectare atat a mainilor, cat si a suprafetelor.

Sunt disponibile atat in magazinele fizice, cat si pe site-urile oficiale ale magazinelor online de profil. Raportul pret – calitate reflecta in eficienta produsului si mai ales in review-urile clientilor nostri. Groupdzc.ro este site-ul magazinului online care pune la dispozitia dumneavoastra produse igienizante calitative din gama Hygenium.

Va asteptam cu drag !