Mananca pentru un zambet sanatos

Zambetul este cel care ne poate oferi o fizionomie frumoasa sau, din contra, o fizionomie urata, neingrijita. Este important sa avem grija de aspectul zambetului nostru, iar vedetele autohtone si modelele de top pe care le idolatrizam si ne luam ca si repere au mereu un zambet impecabil.

Prevenirea este cel mai bun medicament pentru zambetul vostru. Desi plombele, coroanele si albirea profesionala iti pot face dintii mai puternici si mai stralucitori, este mai bine (si mai ieftin!) Sa evitati cariile si petele in primul rand, prin periaj, ata si, nu in ultimul rand, consumul corect de alimente. Dupa cum explica urmatorul ghid, mancarea pe care o consumam poate avea un impact mare asupra dintilor nostri.

Din fericire, alimentele precum bomboanele care nu se joaca intotdeauna frumos cu dintii nostri sunt, in general, inofensive in moderatie. „Este o problema atunci cand consumam excesiv astfel de aliment.” – ne anunta medicii stomatologi.

Fruct citric
Fructele si sucurile citrice – o sursa bogata de vitamina C si alti nutrienti – sunt bune pentru dvs. in multe feluri, dar nu si cand vine vorba de dinti. Grapefruit si sucul de lamaie, in special, sunt foarte acide si pot eroda smaltul dintilor in timp.

Bomboane lipicioase
Cu cat este mai lipicioasa bomboana, cu atat este mai rau pentru dinti. Bomboane extra-masticabile – cum ar fi caramele – se lipesc de (si intre) dinti pentru o lunga perioada, permitand bacteriilor din gurile noastre sa se cinsteasca pe indelete cu zaharul depus. „Bacteriile ard zaharul pentru a face acid, care dizolva stratul protector al smaltului dintilor si provoaca carii”, explica medicii stomatologi.

Bomboanele care sunt gumoase, zaharoase si acide – o categorie care include multe soiuri „acre” – furnizeaza o „tripla putere de negativi”, adauga Messina, pentru ca poarta propria lor sarcina utila de acid eroziv, pe langa cea produsa de interactiune de zahar si bacterii.

Bomboana tare
Bomboanele tari nu se lipesc de dinti la fel de usor ca bomboanele lipicioase, dar au propriul dezavantaj: spre deosebire, sa zicem, dulciurile pe baza de ciocolata, care sunt mestecate rapid si se spala relativ usor, bomboanele tari se dizolva incet si satureaza gura timp de cateva minute simultan, oferind bacteriilor mai mult timp pentru a produce acid daunator. Pentru a inrautati, multe soiuri de bomboane tari sunt aromate cu acid citric.

In plus, daca muscati gresit niste bomboane dure, acestea va pot ciupi dintii – ceva ce nu poate repara nicio cantitate de periaj sau ata.

Muraturi
Acidul (furnizat in mod obisnuit de otet) este esential pentru procesul de decapare. Este ceea ce le ofera muraturilor gustul acru, sarat si este, de asemenea, ceea ce le face un potential pericol pentru smaltul dintilor.

Bauturi carbogazoase
Nu este un secret faptul ca consumul a prea multe bauturi carbogazoase poate genera cavitati. Ceea ce este mai putin cunoscut este faptul ca acizii gasiti in bauturile racoritoare carbogazoase par sa dauneze dintilor chiar mai mult decat zaharul. Chiar si bauturile carbogazoase dietetice fara zahar precum Diet Coke si Diet Pepsi – care contin ambele acid citric si fosforic – pot eroda smaltul daca sunt consumate in doze mari.

Daca nu puteti sta fara acestea, cel mai bun mod este sa le besi in timpul unei mese, in loc sa le beti pe parcursul zilei. Mancarea va ajuta la neutralizarea acidului, iar „timpul de expunere la acid este mult mai scurt”.

Bauturi sportive
Daca aveti chef de ceva dulce sau fizzy, bauturile sportive si bauturile energice pot parea o alternativa buna fata de bauturile carbogazoase. Dar Gatorade sau Red Bull nu vor face niciun fel de favor. A

Aceste bauturi sunt acide si sunt potential si mai daunatoare pentru dinti.

Cafea
Stisi petele acelea incapatanate maro care se acumuleaza in interiorul unei cani de cafea? Acestea va ofera o idee despre modul in care bautul de cafea va poate colora dintii in timp. Petele de cafea par a fi chiar mai persistente decat petele de tutun, de fapt. Pe langa faptul ca sunt inestetici, dintii cu pete grele de cafea tind sa fie lipiciosi si apti sa atraga particule alimentare si bacterii.

Ceai
Ceaiul poate parea ca un var mai bland, mai bun, al cafelei, dar nu este neaparat in cazul in care dintii dvs. sunt implicati. Unele ceaiuri negre pot chiar sa va pateze dintii mai mult decat cafeaua. Ca si vinul rosu, ceaiurile negre tind sa aiba un continut ridicat de tanin, ceea ce favorizeaza colorarea.

Nu este surprinzator, ceaiurile care sunt mai putin bogate in taninuri – ceai verde, ceai alb si ceai din plante – nu o sa va decoloreze dintii. Despre obiceiurile alimentare ale modelelor, puteti afla mai multe de pe acest site.