Masajul de drenaj limfatic are rolul de a trata anumite afectiuni influentate de aparitia limfedemelor. Totusi, in cele mai multe cazuri, acesta este utilizat pentru a promova procesul de detoxifiere a corpului uman, implicit pentru a ajuta organismul in mentinerea unei greutati optime.
Indiferent de situatie, masajul de drenaj limfatic poate face minuni. Acesta stimuleaza fluxul limfei de la nivelul intregului sistem circulator limfatic, procedura care are rezultate o multime de rezultate pozitive – diminuarea durerilor menstruale, reducerea edemelor dupa interventii chirurgicale, diminuarea durerilor asociate interventiilor, precum si imbunatatirea calitatii somnului, printre altele.
Citeste in continuare pentru a afla cateva dintre cele mai importante lucruri pe care trebuie sa le stii despre masajul de drenaj limfatic!
Care sunt tipurile de masaj de drenaj limfatic?
Masajul se poate realiza diferit, in functie de scopul final stabilit, implicit rezultatele asteptate de pacient. Drenajul limfatic poate fi facut cu scop terapeutic sau cu scop preventiv, dupa cum urmeaza:
- Drenaj limfatic cu scop terapeutic – in cazul acestui tip, masajul trebuie realizat zilnic timp de o luna. Masajul vizeaza zona de interes (cu dureri/afectiuni). Dupa tratamentul de o luna urmeaza o pauza de doua-trei luni. In lunile de pauza, pacientul va urma un tratament bazat pe gimnastica medicala, acasa.
- Drenaj limfatic cu scop preventiv – desigur, masajul cu scop preventiv nu trebuie aplicat cu aceeasi intensitate ca in cazul celui terapeutic. Totodata, perioada tratamentului va fi una mai lunga, in timp ce frecventa sesiunilor in sine va fi mai scazuta. Gimnastica medicala face si in acest caz parte din rutina pacientului.
Aceste doua tipuri de drenaj limfatic au in vedere perioada de tratament. Drenajul limfatic mai poate fi caracterizat si din punct de vedere a modului in care este realizat masajul – manual sau prin intermediul anumitor dispozitive specializate.
Dispozitivele specializate implica o metoda mecanica de realizare a masajului de drenaj limfatic. Acestea pot aplica presiunea necesara procesului de masaj pe o suprafata extinsa, promovand si eficientizand semnificativ detoxifierea organismului.
Dispozitivele mentionate poarta numele de aparate de presoterapie si sunt concepute pentru a se mulape mai multe zone ale corpului – pentru un tratament cat mai eficient.
Cum te pregatesti pentru un masaj de drenaj limfatic?
Trebuie sa ai doua lucruri in vedere – hidratarea si limitarea aportului alimentar. In zilele dinaintea masajului este recomandat sa bei mai multa apa pentru a mentine limfa la un nivel de vascozitate adecvat. Efectele masajului sunt imbunatatite de acest lucru.
Din punct de vedere alimentar, ar trebui sa reduci consumul de grasimi si proteine inainte de masajul de drenaj limfatic. Aceste elemente influenteaza compozitia limfei, implicit efectele masajului. O dieta sanatoasa promoveaza masajul de drenaj limfatic eficient.
Nu stii daca ai nevoie de un asemenea masaj? Expertii Atletico Kinetic iti stau la dispozitie! Aceasta clinica de kinetoterapie din Bucuresti iti pune la dizpozitie toate dizpozitivele, dar mai ales toate informatiile necesare pentru a alege tipurile de tratament care fie vor grabi vindecarea/recuperarea, fie te vor ajuta sa-ti mentii organismul sanatos, caracterizat de o stare de bine permanenta.
Apeleaza chiar acum specialistii si programeaza-te la primul drenaj limfatic!