Primul an de facultate: ce asteptari trebuie sa ai?

Primul an de facultate

De la aflarea vestii ca ai intrat la facultate, cu siguranta starea ta interioara este una de neliniste si nerabdare continua. Pentru ca mai este atat de putin pana vei ajunge sa fii liber, sa nu mai depinzi de nimeni si sa hotarasti de unul singur ce vrei sa faci. In cazul fericit, inainte de inceperea facultatii, vei ajunge sa locuiesti in propriul apartament sau intr-o camera de camin alaturi de alti tineri. Ceea ce nu este un lucru rau, caci se pot lega prietenii pe viata acum.

Totusi, acea libertate pe care ti-o doresti atat de mult vine la pachet cu anumite responsabilitati, pe care este bine sa le cunosti. Nimeni, parintii in special, nu iti vor mai impune ore de venit acasa, vei putea merge oriunde si face orice, insa exista si anumite aspecte cu care erai obisnuit si care iti vor lipsi cu siguranta. Si cand spun asta, ma refer la masa pregatita cu preparatele preferate, curatenia impecabila sau hainele calcate si spalate in permanenta.

Cu siguranta ai avut prieteni sau ai intalnit persoane care, fie sustineau ca este foarte usor si simplu sa termini facultatea, fie renuntau dupa prima sesiune pentru ca li se parea imposibil de trecut examenele. Totusi, nu trebuie sa cazi in extreme, ci trebuie sa stii ca, pe langa distractie, trebuie sa si inveti si sa studiezi foarte mult.  De asemenea, este recomandat sa te implici in foarte multe activitati si proiecte din cadrul facultatii, pentru ca experienta acumulata aici iti va fi de un real folos.

Viata sociala este destul de intensa in timpul facultatii, caci aici vei avea ocazia de a intalni tot felul de persoane, de nationalitati si cu mentalitati diferite, vei avea ocazia de a te imprieteni cu o parte dintre colegii de curs sau cei intalniti in timpul proiectelor.

In timpul facultatii, o mare parte dintre studenti ajung sa isi cunoasca jumatatea, langa care isi vor petrece toata viata, pe cand, o alta parte dintre studenti aleg ca aceasta sa fie acea perioada din viata cand vor doar sa experimenteze si sa cunoasca cat mai multi oameni, fara a se lega de cineva anume.

Anii petrecuti in facultate pot fi, pe cat de grei, pe atat de frumosi si aceasta perioada este cea mai importanta pentru inceputul vietii de adult, de aceea, incearca sa fii echilibrat in tot ceea ce faci.