Vitaminele si depresia la copii

Cand vine vorba de problemele globale de sanatate care au potentialul de a scadea semnificativ calitatea vietii cuiva, adesea ceea ce ne vine in minte sunt boli precum cancerul, diabetul sau bolile de inima. Si desi acestea sunt, cu siguranta, probleme serioase, este la fel de important sa se ia in considerare prevalenta pe scara larga a tulburarilor de sanatate mintala care au un impact semnificativ asupra sanatatii generale si fericirii a milioane de oameni din intreaga lume.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), depresia este principala cauza de dizabilitate la nivel global si ocupa locul al patrulea pe lista tuturor bolilor. Depresia afecteaza aproximativ 121 de milioane de oameni din intreaga lume. Si mai alarmant este faptul ca ratele depresiei par sa creasca.

​Depresia la copii si adolescenti

Multi oameni asociaza depresia cu adultii si tind sa o vada ca pe o manifestare a nefericirii fata de cariere, relatii sau probleme financiare. Realitatea situatiei, insa, este ca oricine poate suferi de depresie, inclusiv copiii. De fapt, se estimeaza ca 15 pana la 20% dintre tineri sufera de depresie. Aceasta este o problema serioasa, in special pentru ca depresia la tineri este, de asemenea, legata de deficiente educationale, fizice si sociale semnificative.

Depresia la copii si adolescenti poate fi incredibil de debilitanta, deoarece ii poate impiedica pe cei afectati sa creeze relatii cu semenii lor, influentand in acelasi timp in mod negativ performantele educationale si sanatatea fizica. Si pentru ca anii copilariei sunt deosebiti de importanti pentru dezvoltarea fizica, mentala si sociala, servind drept fundatie pentru comportamentul in viata de adult, orice inhiba capacitatea unui copil de a relationa cu lumea si cu semenii sai, in mod normal, poate avea consecinte toata viata.

Este important sa intelegem ca exista optiuni atat pentru prevenirea, cat si pentru tratamentul depresiei la copii.

​Tratamente cu vitamine si alti nutrienti pentru depresie

In timp ce depresia este adesea tratata cu succes cu antidepresive farmaceutice si terapii psihologice, este important sa intelegem ca, uneori, terapiile nutritionale pot fi de mare ajutor.

Conform mai multor studii, s-a descoperit ca folatii si vitaminele B par a fi strans legate de depresie, iar aportul lor par sa aiba un impact pozitiv asupra simptomelor si dezvoltarii acestei tulburari.

In general, studiile au demonstrat ca tratamentul nutritional si suplimentele alimentare pot juca un rol semnificativ in controlul simptomelor asociate cu tulburarea bipolara, depresia, tulburarile de alimentatie, schizofrenia, tulburarile de anxietate, autismul si ADHD. Se crede ca acest tip de tratament este deosebit de eficient in special la pacientii sensibili la reactii adverse, deoarece suplimentele nutritionale nu vin in general cu efectele secundare pe care antidepresivele si alte medicamente le pot crea.

​Cum ar trebui tratati copiii cu depresie?

Pe baza cercetarilor efectuate pana in prezent, putem concluziona cu o certitudine rezonabila ca exista o legatura directa intre alimentatie si depresie la copii. Incorporarea anumitor nutrienti in dieta unui copil, in special folati si vitamine B, ar putea ajuta la reducerea efectelor depresiei in randul celor mici.

Desi poate dura mult timp si efort pentru a-i determina pe copii sa manance alimente mai sanatoase si, desi nu este deloc o solutie rapida, poate fi o optiune care merita explorata cu ajutorul unui medic specialist.

In timp ce incorporarea mai multor nutrienti in dieta unui copil poate fi utila in tratamentul si prevenirea depresiei, acest lucru nu inseamna ca ar trebui utilizata ca tratament independent. Este poate mai corect sa ne gandim la tratamentele cu nutrienti ca o componenta a unui plan de tratament cuprinzator ce include, de asemenea, terapie cognitiv-comportamentala si, eventual, medicamente.

Mai multe detalii despre depresia la copii poti afla pe https://mindmed.ro